Licht in huis: 4 x weten
Dit artikel is onderdeel van: Linkwiki gepubliceerd op: 18/01/2022
Wat moet je weten over licht in huis.
Goed licht is onmisbaar in huis.
Te weinig licht zorgt ervoor dat je je minder alert voelt en licht is een belangrijke sfeermaker. Maar wist je dat verlichting in een gemiddeld huishouden de grootste energieslurper is? Daar valt dus wel wat winst te behalen!
Doei gloeilamp!
De feiten? Een gloeilamp verbruikt vijf keer zoveel stroom als een spaarlamp. Ai! Kies dus voor led- en spaarlampen. Vind je het zonde om nog werkende gloeilampen te vervangen voor een energiezuinig exemplaar? Doe toch maar wel. Het is een fabel dat je beter kunt wachten tot de gloeilamp vanzelf stuk gaat. Het milieueffect van weggooien is namelijk kleiner dan de energieverspilling tijdens het gebruik.
Maar zijn ledlampen niet veel duurder?
Over led- en spaarlampen zijn veel vooroordelen. Ze zijn inderdaad relatief duur in aanschaf. Maar ze gaan veel langer mee en verdienen zichzelf daarom binnen een paar jaar terug. Het is dus een investering. De eerste ledlampen gaven daarnaast koud, ongezellig licht en waren niet dimbaar. Dat is gelukkig niet meer zo: led- en spaarlampen zijn nu ook verkrijgbaar met ‘warm’ licht en zijn allebei verkrijgbaar in dimbare variant.
Doe het licht uit!
Hoe vaak hoor (of zeg) jij dat op een dag? Het blijft de beste manier om te besparen op verlichting: doe lampen uit als je een kamer uitgaat. Ook al is dat maar heel kort, want dat lampen vaak aan- en uitdoen meer stroom kost dan deze aanlaten is ook een fabel. Voor ruimtes waar je vaak in en uit gaat, zoals de gang en het toilet, kan een licht- of bewegingssensor uitkomst bieden. Dan gaat de lamp vanzelf uit als het licht is of als er niemand is.
Aan, uit, aan, uit…
Vaker aan- en uitschakelen zorgt wel voor slijtage van de lamp. Wil je een spaarlamp op een plek waar het licht vaak aan en uit gaat? Kijk dan op de verpakking en kies voor een lamp die je vaak kunt schakelen: 500.000 schakelcycli of meer. Of kies een ledlamp, die heeft veel minder last van veel schakelen. Gaat een lamp uiteindelijk kapot? Gloeilampen mogen in de vuilnisbak bij het restafval. Let op! Spaarlampen, tl-buizen, ledlampen en armaturen horen bij het klein chemisch afval.